001Lekėčių mokykla-daugiafunkcis centras,

Pušyno g. 8, Lekėčiai, LT-71225, Šakių raj.

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, Juridinio asmens kodas 190821325

Tel. 866877698, el.p.rastine@lekeciai.sakiai.lm.lt


fb

Patyčių dėžutė

Projekto veiklos keičia moksleivių gyvenimus

   IMG 20220930 WA0001 (1)Panemunių mokyklos daugiafunkcio centro Lekėčių skyriaus moksleiviams, projekto „Eco schools – sustainable tomorrows“ dalyviams, rugsėjo mėnesio paskutinė savaitė buvo labai įspūdinga. Mokykloje šurmuliavo projekto susitikimo dalyviai iš Vokietijos, Italijos, Turkijos ir Ispanijos. Veiklos vijo viena kitą, o dar ir internetinis tiltas su partneriais iš Kroatijos! Sėkmingai įgyvendinome planus testuoti orą kerpių metodu miške, stebėti besibūriuojančias gerves Novaraisčio rezervate, Išklausyti profesorių D Šileikienės ir L Česonienės paskaitas VDU Žemės Ūkio Akademijoje ir priesiliesti prie modernių įrenginių, su kuriais magistrantai tiria vandens ir oro taršą, lankytis Kauno Marių regioniniame parke, išklampoti
   Dubravos pelkes ir geologinius takus, stebėti atodangas lydint profesionaliam gidui, lankytojų centro administratoriui E. Makrickui, paplaukioti laivu po Kauno marias ir pabūti ten, kur anksčiau buvo kaimas, o dabar – marių vanduo. Ir tai tik dalis veiklų, kurias atliko moksleiviai. Komandinis darbas Kauno T.Ivanausko muziejuje buvo bene lengviausias, bet labiausiai įtvirtinantis draugystę, o diskusijos apie anglies pėdsaką, kurį mes paliekam atmosferoje, nepaliko abejingų. Visi nutarėme keisti savo gyvenimą į labiau tvarų, kuo mažiau eikvojantį gamtos resursus.
   Likęs fotografijų albumas ant mokyklos suolo dar ilgai primins šias kupinas pažinimo ir įspūdžių dienas, o patirtis, žinios ir užsimezgusi draugystė lieka neįkainojamomis vertybėmis kiekvieno širdyje.

Projekto nuotraukų albumas

Projekto „Eco schools – sustainable tomorrows“ koordinatorė R. Krikštopaitienė

Erasmus+ programos projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows“  susitikimas Vokietijoje

280641868 692219858711403 2931091071103187286 nMokyklos moksleiviai Jonas Drevininkaikis, Gediminas Drevininkaitis, Nojus Plaušinaitis, Dovydas   Kučiauskas ir mokytojos Laima Petrauskienė, Rūta Krikštopaitienė dalyvauja trečiame  Erasmus+ programos projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows“  susitikime Vokietijoje. Bad Berdekesa gimnazija šiltai priėmė projekto dalyvius, bet jau pirmą dieną teko daug vaikščioti ir žaisti lauke. Mokyklos veiklos labai orientuotos į sveiko gyvenimo būdo ugdymą ir propagavimą. Pamatėme daug naujovių, susipažinome su mokyklos vidaus tvarka ir labai gražia aplinka. Miestelyje žydi rododendrai ir kiti krūmai, visur puoselėjama žaluma ir  gyvūnija, čiulba pauksčiai. Jaučiamės lyg rojaus kampelyje.

Mokytoja Rūta Krikštopaitienė

Erasmus+ programos projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows“  šalių susitikimas Sicilijoje

  31bd5025-9ce2-4138-96bf-39b0c828a9fb.jpgBalandžio 25-29 dienomis Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro mokinės Viktorija ir Rugilė Adomaitytės, Austėja Karušytė ir Urtė Bereckytė kartu su mokytojomis Jurgita Balčiūniene ir Vilma Jonaitiene dalyvavo projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows”( Tvari mokykla rytoj)  susitikime Sicilijoje, Mussomeli mieste. Tai antrasis „gyvas” visų projekto šalių susitikimas.

  Pirmą dieną visos komandos išvyko į netoliese esantį Agrigento miestą. Ten, lydimi gido, apžiūrėjome į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas šventyklas, kurios stūkso Šventyklų slėnyje, esančiame kiek toliau nuo Agrigento miesto ribų. Tai vienas didžiausių senovės Graikijos palikimų. Šios gerai išsilaikiusios dorėninio stiliaus šventyklos statytos 510-430 m. pr. Kr. Šventyklų slėnis – taip pavadinta ši vieta, kurioje tūno aštuonios šventyklos ir kitų pastatų liekanos. Saulės nubučiuoti  grįždami į Musomelį stabtelėjome pasigrožėti Viduržemio jūra bei  atsigaivinti joje.

 

Ekologiškas produktas!?

   001  0002Lekėčių mokyklos daugiafunkcio centro moksleiviai sėkmingai įgyvendina  Erasmus + projekto “ Eco schools – sustainable tomorrows”  suplanuotas veiklas. Balandžio 1 dieną  pažintinis praktinis užsiėmimas ”Ekologiškas produktas!?”  vyko VDU Žemės Ūkio Akademijoje. Užsiėmimo metu moksleiviai  susipažino su ekologiškų maisto ir ne maisto produktų kilme, ženklinimu,  maisto produktų jusliniais tyrimo metodais.  Praktiškai šiuos metodus pritaikė atlikdami įprastinių ir ekologiškų augalinės ir gyvūninės kilmės produktų juslinių savybių ir jų pokyčių vertinimą. Moksleiviai tyrinėjo sultis, šokoladą,  traškučius.  Apsilankė Biokristalizacijos laboratorijoje ir susipažino su holistinių tyrimo metodų principais, stebėjo grynų ir atskiestų vandeniu sulčių kristalizaciją. Užsiėmimus vedė lektorės: doc. dr. Daiva Šileikienė ir doc. dr. Anželika Dautartė.  

Mokyklos inf.

Kelionės į Ispaniją pristatymas mokiniams

  Lapkričio 16 dieną 8-10 klasių mokiniai Dovydas Kučiauskas, Martynas Dailidė, Rokas Karušis pasidalino įspūdžiais apie kelionę į Ispaniją, Alikantės miestelį,  su mūsų mokyklos mokiniais. Jie paruošė skaidres su nuotraukomis ir kiekvienas papasakojo apie dviejų dienų veiklas Ispanijoje.

 Apie mus rašoma „Valsčiuje“

   Laikraštyje „Valsčius“ (Nr. 84(498 ) paskelbtas straipsnis apie mūsų mokykloje jau antrus metus vykdomus Erasmus+ programos projektus. Ištraukos iš straipsnio:

    „Atsiradus galimybei, mokykla sukvietė visus partnerius pirmajam projekto „Life is math around us“ susitikimui. Labai smagu, kad visos dalyvaujančios šalys - dvi mokyklos iš Turkijos, Slovakijos, Portugalijos - nepabūgo pandemijos ribojimų bei grėsmių, atvyko ir vykdė visas numatytas veiklas. O numatyta buvo atlikti tyrinėjimo užduotį gamtoje, susipažinti su fraktalais, juos įamžinti molio plokštelėse, kitus fraktalus nupiešti 3D pieštukų pagalba, generuoti kompiuterinėmis programomis, aplankyti KTU 3D prototipavimo ir matavimų  laboratorijas ir susipažinti su naujovėmis robotizuotų matavimų bei  trimačių spausdinimų srityse“.

Erasmus+ programos projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows“  šalių susitikimas Ispanijoje

  Paskutinę spalio savaitę Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai Dovydas Kučiauskas, Martynas Dailidė, Rokas Karušis kartu su mokytojomis Rūta Krikštopaitiene ir Gintare Pocevičiene išvyko į Ispaniją, Alikantę. Ten įvyko pirmasis „gyvas“ projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows“ („Tvari eko mokykla rytoj“) šalių susitikimas po metų bendravimo virtualioje erdvėje. Šiame projekte dalyvauja Lietuva, Ispanija, Turkija, Kroatija, Italija, Vokietija (2020-2022 m.).

Antrasis projekto šalių susitikimas

    Antrasis projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrow“ pasimatymas įvyko gegužės 27 d. virtualioje erdvėje. Apgailestaujame, kad „gyvai“ susitikti projekto dalyviams taip ir nepavyko, tačiau visi labai džiaugėmės, kad ir tokiu būdu turime galimybę bendrauti, diskutuoti, aptarti savo veiklas ir pristatyti nuveiktus darbus.

  Šio susitikimo tema buvo „Atliekų rūšiavimas mano šalyje“. Mūsų mokyklai atstovavo Austėja Stankevičiūtė, Lukrecija Burdulytė, Dovydas Kučiauskas, Eigirdas Zubka, Raimundas Petrauskas, Martynas Dailidė. Mokiniai paruošė skaidres ir vaizdo filmukus apie atliekų rūšiavimo ypatumus Lietuvoje, apie mūsų mokykloje esančias rūšiavimo dėžutes atliekoms ir baterijoms, apie antrinį atliekų panaudojimą (mūsų mokyklos mokiniai namuose sodino įvairius augalus ir sėklas į atliekų indelius), apie rūšiavimo kultūrą ir jos svarbą kiekvienoje pasaulio vietoje. Lukrecija papasakojo apie savo močiutę, kuri siuva „terbeles“ ir lovų užtiesalus iš nereikalingų medžiagų, o Austėja visus pradžiugino pasakodama apie savo auginamus paukščiukus zebrinius amadinus. Ir šį kartą mes išsiskyrėme savo lietuviškumu – užnugario fonuose švietė Lietuvos trispalvė.

  Kitų šalių pristatymai taip pat buvo įdomūs ir pateikė naudingos informacijos. Visi vieningai sutarėme, kad rūšiavimas yra pagrindinė veikla, kuria kiekvienas galime prisidėti prie švaresnės aplinkos ir ekologiškesnės ateities kūrimo.

Mokytoja Gintarė Pocevičienė

Pavasario darbai

  Kovo 20-ąją minima pasaulinė Žemės diena, o balandžio 22-ąją – tarptautinė motinos Žemės diena.  Šiomis dienomis raginama konkrečiais darbais prisidėti prie gamtinės aplinkos puoselėjimo ir saugojimo, parodyti savo meilę Žemei. Tą galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, darbo vietoje, mokyklos teritorijoje.  Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi. Kiekvieną dieną.

  Erasmus+ projekto „Eco Schools Sustainable Tomorrows“ komanda kovo – balandžio mėnesiais vykdė gamtai palankias veiklas. Namuose mokiniai  į atliekoms skirtus indelius sėjo augalų sėklas, išdygus prižiūrėjo ir dabar dar augina, globoja. Tai „dvigubai“ naudinga veikla: panaudotos atliekos ir mokomasi rūpintis augalais. Mokyklos teritorijoje laikydamiesi karantino reikalavimų – saugaus atstumo -  projekto nariai sėjo vaistažolių ir kitų naudingų augalų sėklas. Užaugę čiobrelių, melisos, ramunėlių, rozmarinų, medetkų daigai bus pasodinti prie mokyklos esančiose naujai suformuotose lysvėse, kurios skirtos ekologinei edukacijai. Šalia lysvių buvo pasodintos kelios obelys, sutvarkyta žemė šalia jų. 

  Džiaugiamės aktyvia mokinių veikla, noru dovanoti  Žemei gražiausius savo darbus.

Mokytoja Gintarė Pocevičienė

Pirmasis projekto "Eco Schools Sustainable Tomorrow"  šalių susitikimas

   Pagaliau ilgai lauktas projekto šalių mokinių ir mokytojų susitikimas įvyko. Nors matėmės tik virtualiai, bet tai susitikimo džiaugsmo nesumažino. Kiekvienos valstybės mokiniai pristatė savo mokyklas, savo gyvenamas vietoves, kiekvienas pasakojo apie save ir savo mokytojus. Skaidrėse ir vaizdo įrašuose buvo rodomi gražūs šalių ir mokyklų vaizdai. Mūsų mokyklą pristatė 7 ir 8 klasių mokiniai: Eigirdas Zubka, Dovydas Kučiauskas, Ema Dulskaitė ir Martynas Dailidė.  Labai džiaugiamės puikiu jų pasirodymu - kalbėti reikėjo angliškai, tai buvo nemenkas išbandymas, bet mokiniai šauniai susitvarkė. Smagu, kad mes vieninteliai iš dalyvavusių šalių akcentavome tautiškumą – mūsų visų užnugario fonas buvo Lietuvos trispalvė. 

Atsisveikinome su viltimi, kad kitas susitikimas įvyks vienoje iš projekto šalių, kai galėsime gyvai apsikabinti ir bendrauti.

Mokytoja G.Pocevičienė

„ERasmus +“ projekto darbai 

  Po truputėlį dėliodami detales pagaliau baigėme kurti „Erasmus +“ projekto „Tvari eko mokykla rytoj“ („Eco Schools Sustainable Tomorrow“) stendą. Laikui bėgant jis keisis, bus papildomas naujomis nuotraukomis, informacija, plakatais.

  Mokiniai atliko pirmą svarbų projekto darbą – sprendė testus apie klimato kaitą. Mokslo metų pabaigoje jie atliks testą pakartotinai. Tikimės, kad jų suvokimas apie klimato kaitą per metus bus  prasiplėtęs, nes šiuo laikotarpiu jų laukia nemažai darbų, susijusių su gamtos apsauga, resursų tausojimu, klimato kaita, energijos taupymu ir biologinės įvairovės išsaugojimu.

                                                                                                                       Gintarė Pocevičienė

Apie mus rašo

  Žinia apie mūsų mokykloje vykdomus „Erasmus+“ projektus pasklido Šakių rajone. Laikraštyje „Valsčius“ (Nr.89 (406)) rašoma, kad Lekėčių mokykla-daugiafunkcis centras dalyvauja „Erasmus+“ programos „eTwinning“ platformos projektuose „Life is math around us“ (matematikos projektas) ir „Eco Schools Sustainable Tomorrow“ (klimato kaitai skirtas projektas). Šioje platformoje gali bendrauti, bendradarbiauti, kurti projektus, dalintis ir, trumpai tariant, jaustis bei būti įdomiausios besimokančios Europos bendruomenės dalimi ES mokyklų švietimo darbuotojai. Džiaugiamės būdami šios bendruomenės dalimi. 

                                                                                                                                            Gintarė Pocevičienė

Erasmus projekto "Eco Schools Sustainable Tomorrow" logotipas nugalėtojas

  Pagaliau turime Erasmus projekto "Eco Schools Sustainable Tomorrow" logotipą nugalėtoją. Tai Vokietijos mokinės Martje Johannsenn kurtas logotipas. Rinkimai nebuvo lengvi,nes kiekviena valstybė pateikė puikius, motyvuojančius logotipus. Mūsų mokykla šiam konkursui išrinko taip pat puikų logotipą. Pasidžiaukime kartu!

Logotipai projektui „Eco Schools Sustainable Tomorrow“

Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre savaitę prieš atostogas įvairių klasių mokiniai kūrė logotipus projektui „Eco Schools Sustainable Tomorrow“. Tam buvo naudojamos įvairios programėlės.  Iš visų logotipų išrinksime tą, kuris bus tinkamiausias reprezentuoti projekto idėją. Kviečiu pasižiūrėti!

                                                                                                                                   Gintarė Pocevičienė

Erasmus+  projektas apie klimato kaitą

  Mūsų mokykla nuo rugsėjo 1-osios dalyvauja Erasmus+ projekte Eco Schools Sustainable Tomorrow (Tvari eko mokykla rytoj), kuris tęsis 2 metus. Projekto koordinatorius – Turkija. Projekte dar dalyvauja Vokietija, Kroatija, Ispanija, Italija.

 Tvarumo samprata pirmą kartą paminėta pasaulinėje aplinkos konferencijoje, vykusioje Stokholme 1972 m. Tvarumo samprata grindžiama idėja sumažinti aplinkos problemas, siekiant išsaugoti natūralią aplinką.. Tai įmanoma tada, kai žmonės atsakingai elgiasi ir galvoja apie ateities kartas. 

 Šiuo projektu siekiama pažvelgti į gamtą kaip į visumą, kad tvarumas taptų gyvenimo įgūdžiu.  Projekto veiklos bus vykdomos išsaugojant gamtos vientisumą, tausojant resursus, mažinant anglies dioksido pėdsaką. Mokinių veiklos bus nukreiptos į mokinių supažindinimą su klimato kaita ir jos neigiamais padariniais, energijos tausojimu ir biologinės įvairovės išsaugojimu.

Mokyklos informacija

205x90

svarbu

KK projekto logo

Reflectus baneris 500

1809l

Go to top